сряда, 8 юли 2015 г.

Българските имигранти в Гърция

Политическата криза и неясността около оставането на Гърция в Европейския съюз се задълбочава. Европейската комисия даде още съвсем малка отсрочка на гърците с надеждата те да вземат най- правилното решение както за държавата си, така и за Европейския съюз и останалите двадесет и седем държави, които безспорно ще претърпят някакви последствия независимо от съдбата на Гърция.
Точно затова решението за членството или не на Гърция трябва да бъде много внимателно обмислено и аргументирано, защото то ще даде отражение на съюза и на  останалите държави- членки, а последствията за България и Румъния ще бъдат най- осезаеми.
По последни официални данни в Гърция живеят и работят около двеста хиляди българи. Те са избрали да започнат работа в чужбина предимно заради в пъти по- високото заплащане на труда им, както и заради по- спокойния живот, които си осигуряват с тези пари. Сега обаче покрай кризата на гръцката държава те претърпяват първите отражения и заплатите на повечето от тях, които работят в Гърция са намалени средно с около сто и петдесет евро.
Заговори се и за преместване на българските емигранти от Гърция към други европейски държави като Италия, Испания, Великобритания, Германия или Чехия. Тава са едни от най- предпочитаните държави от българите за работа в чужбина. Официално в тях също пребивават средно по около двеста хиляди българи като заплащането им е различно и завиди от трудът и квалификацията им.
Повечето българи в Гърция все още не са решили дали ще изберат друга работна дестинация или ще продължат да се трудят в Гърция, защото чакат окончателно да се реши съдбата на Гърция около членството й в Европа и милярдите им дългове към нея, но преобладаващата част  от тях също така са категорични, че каквото и да решат все още не смятат да се завърнат в родината.
По повод на хилядите българи, които напускат България по икономически причини правителството обяви, че до седмица се очаква да бъде готова и актуална статистика с броя на българите, които работят в осем от най- популярните държави е Европа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар