сряда, 15 юли 2015 г.

Гурбетчии на почивка в България

Лятото е времето, когато много от българите, които са избрали работа в чужбина решават за почивката си да се завърнат в родината.  Това са хората, които целогодишно се трудят някъде по света и всяко лято за десетината си дена почивка се прибират в България да посетят близките и бащиния си дом, а и да похарчат парите , които са спечелили отвъд граница.
Всеки, които е бил на работа в чужбина знае, че носталгията е много тежко чувство и прибирането до дома в един момент наистина става наложително. Децата на много от българските гастербайтери са родени извън България. Те живеят и растат в среда и традиции, които са различни от българските и точно затова родителите им правят всичко възможно поне веднъж през лятото да довеждат децата си на родна земя за да могат те да вземат най- хубавото от България.
Друг е въпросът, че още на гранично контролно- пропускателните пунктове за прибиране у дома гурбетчиите се сблъскват с българската реалност, мудност и неорганизираност. Налага се да се чака с часове на километрични опашки за да стъпиш на родна земя. И всичко това се повтаря всяко лято, по едно и също време, когато българските гурбетчии се прибират за ваканцията си. Всичкият този „тормоз” по границите е дежа вю, което най- вероятно ще се повтори и догодина, защото пак няма да има кой да предвиди повишеното пътуване и преминаване през границите от и за България и хилядите гурбетчии ще си припомнят защо някога са решили да напуснат страната.
Една българска поговорка гласи „Камъкът си тежи на мястото” и точно затова и въпреки спънките, пречките и неуредиците всеки един от тези хиляди българи по света при първа възможност се качва на автомобила и поема пътя до родината. Майката и родината е нещо, което никой от нас не може да си избере и въпреки всичко винаги ги и ще ги обича

Няма коментари:

Публикуване на коментар