сряда, 1 юли 2015 г.

Ограничен достъп до пазара на труда



Ситуацията в България в момента обуславя ограничен достъп или въобще липса на такъв достъп на голям брой хора до пазара на труда. Това  е така основно поради две причини. Първата е свързана с дългия почти две десетилетия преходен период на промяна вида  на държавното управление на нашата страна, което от своя страна е свързано с трудна икономическа среда за фирмите и капиталовложителите, за крупните инвеститори и това стеснява драстично броя на работните места в страната. Втората причина за ограничен достъп или  въобще за липсата на такъв достъп до пазара на труда в страната е ниското ниво на образованието, което имат хората в страната, а не е малък и броят на хората, които са напълно неграмотни. Това до голяма степен пак се обуславя от сложната социално-икономическа среда в страната и липсата на добри доходи на голяма част от населението.
Хората в страната или работят за много ниско заплащане, което ги изправя на ръба на бедността, или са безработни. За все по- голяма част от тях решението е работа в чужбина. Те се принуждават да напуснат родината, домовете си, семействата и децата си за неизвестен период от време в името на това да осигурят на себе си и на тях  достоен живот- живот с достойни доходи и заплащане, което в собствената си родина не могат да получат. България не може да осигури на населението си работа и социални придобивки, които да отговарят на образованието и труда, които полагат.
Намирайки си работа в чужбина хората успяват да изплащат заемите си, да нахранят децата и родителите си, успяват да се почувстват нужни и значими с труда си за една държава. За съжаление тази държава не е тяхната родина. Родината за тях се е превърнала в мащеха и само работата в чужбина ги спасява от омагьосания кръг, в който се намират, както  самите те,  така и цялата ни държава. Но не бива да забравяме,че държавата- това сме ние и не бива да чакаме висша сила или какво и да е друго да подобри ситуацията в собствената ни държава. Всеки, който иска да живее добре трябва да положи усилия и да даде своя принос за подобряването на икономическата среда в България.



Няма коментари:

Публикуване на коментар