сряда, 1 юли 2015 г.

Работните дестинации на българите



В резултат на икономическата криза, която завладя цяла Европа и не подмина и иначе изоставащата по икономически показатели България,  стотици българи заминават да търсят препитание извън нейните граници. Тревожна е и статистиката по отношение на броя на изселващите се цели семейства, тъй като вероятността да се завърнат отново в страната е съвсем минимална заради перманентната „ икономическа криза”, в която продължава да тъне страната ни .
Изход от това положение хиляди българи намират като започват работа в чужбина. Над четиринадесет са европейските държави, които са сред работните дестинации за нашите сънародници. Сред тях попадат Англия , Франция , Германия , Дания , Гърция , Кипър и други.
Изискванията за започване на работа в чужбина всяка страна определя индивидуално , но най- общо те са наличието на поне година опит по обявената вакантна работна позиция, както и умение за комуникация на местния език или поне един западен език. Това е и изискването, което спъва много от българите на заминат на гурбет, тъй като нямат чуждоезични познания.
Периодично се променят и  предпочитаните държави за работа, което е обосновано от променящите им се икономически показатели . Българите желаят работни позиции в страни като Германия, тъй като те имат една от най- силните и стабилни икономики в Европа. Стандартът на живот също е доста по- висок от този в България и това устройва българина, защото ще печели доста повече в сравнение с родината.
Страни като Италия и Гърция вече са сред по- слабо предпочитаните гурбетчииски дестинации, защото икономиките им в момента не са сред най- стабилните и те силно свиха трудовите си пазари.
Решавайки да печелят извън граница нашите съграждани предпочитат да избират  държавата, в която ще работят освен по икономически показател и стандарт на живот, заради заплащането, но и по близостта на манталитета и привичките на нацията им до българските за да успеят да се адаптират по- лесно и да преживяват по- леко далеч от родината и местните навици и обичаи

Няма коментари:

Публикуване на коментар