сряда, 1 юли 2015 г.

Гърция на кръстопът



Гърция е една от  нашите южни съседки. Положението, в което се намира тази държава в момента е доста тревожно. В момента се решава съдбата им като страна членка на Европейския съюз и това какво ще стане с дълговете им към Европа. В годините назад тази държава се изяви като доста недисциплинирана и дълговете им нарастваха ежегодно. Икономиката им е в застой и вече са на ръба да обявят фалит.
            Всички изявени икономически анализатори в България твърдят, че това няма да се отрази по никакъв начин на нас, нашата банкова сигурност и икономическа стабилност. В глобален план това може и да е така, но каквото и да стане с Гърция съм сигурна, че това ще има отражение и върху България. Това е така тъй като като наша съседка има много между фирмени търговски отношения, чиято финансова обезпеченост все по- често се нарушава. Банковата ваканция, в която изкуствено се поставиха гръцките банки също оказва негативно влияние върху бизнеса с гръцки партньори.
            Ежегодно хиляди българи избират Гърция за да започнат именно там работа в чужбина. Тя е предпочитана работна дестинация, тъй като е наша съседка и е удобно за гурбетчиите да прескачат до родината, а заплатите от своя страна са в евро и това автоматично удвоява доходите, които един българин би получавал за същата работа у  нас.
Гърция е страна, която е благословена с множество плажове, огромен избор на туристически дестинации както в страната, така и на прилежащите им острови. Те наистина притежават много добре развит туризъм, с което са световно известни и което им донася отлични доходи ежегодно. Затова и всички в Европа са изумени как се докараха до такова лошо финансово състояние.
Както вече споменах Гърция е благодатна работна дестинация и предлага както сезонна, така и целогодишна заетост за нашите сънародници. Сред най- популярните длъжности на българите, които работят в чужбина са сервитьори, бармани, рецепционисти и готвачи. Има заети и в селскостопанския сектор.
Избирайки работа в чужбина българина се надява да си осигури по- спокоен и добър живот, който е осигурен благодарение на по- високото си заплащане в сравнение с това в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар