сряда, 1 юли 2015 г.

Свободният достъп до Европа и трудовите й пазари




След подписването на договора за присъединяване на Република България към Европейската общност и влизането му в сила нашата страна стана пълноправен неин член. С това си членство нашата страна придоби множество права и позитиви, но и не малко задължения.
 Нашата страна ратифицира голям брой регламенти, директиви и конвенции.  По този начин тя уеднаквява законодателството си с това на европейската общност.
 С присъединяването си към Европейския съюз движението на хора, стоки и капитали стана много по-свободно. Хората се придвижват в чужбина много по-спокойно и лесно. Постепенно една след друга много европейски държави ни гласуват доверие и отварят трудовия си пазар и за българските граждани. Макар и все още с частични предразсъдъци към нашата нация европейските държави ни разрешават  достъп, и ни позволяват да докажем професионалните си качества, и на техните територии. Това ни дава право да се трудим легално и безпроблемно и зад граница. Поради тази причина, а и заради трудната икономическа обстановка в нашата страна много от българските граждани избират да започнат работа в чужбина. Едни от най-привлекателните държави за работа и нова начало за нашите съграждани са Англия, Гърция, Испания, Кипър, Малта, Италия, Франция, Германия и др.
Работейки в чужбина българските граждани имат същите права и задължения, както местните граждани. Плащат си данъците  и водят сравнително спокоен и достоен живот. Успяват да заделят и пари, които множеството от тях изпращат на близките си в България. Това са едни от известните ни причини поради,  които много от хората заминават и избират работата в чужбина. Всеки един от тях си има и свои лични подбуди да направи този избор и да започне работа в чужбина, а не в собствената му родина. Решавайки да заминат и да търсят прехраната си зад граница българите решават временно проблемите си с липсата на прехрана, но не е ли това едно ”малко” бягство от „големите” проблеми ?
Работейки в чужбина българите наистина успяват да се докажат професионално, печелят повече и са по-удовлетворени от живота си, но за съжаление винаги ще носят със себе си носталгичната нотка към родина и желанието този живот да го водеха именно в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар