сряда, 29 юли 2015 г.

Далеч от родината за да я обикнеш

Ежегодно от 2011 г. насам се прави проучване от КТ „Подкрепа” за нагласите на българина относно живот и работа в чужбина. Данните от проучванията не са много обнадеждаващи, тъй като се забелязва тенденция на увеличаване броя на хората, които биха напуснали родината и биха се устроили и започнали работа в чужбина.
От 2010 г. насам средно броят на българите, които са склонни или дори вече обмислят да търсят прехрана отвъд граница се увеличава с 3-4 процента за всяка следваща година. Ако през 2010 г. около 37 процента от анкетираните са отговаряли, че обмислят или желаят да напуснат България, то към момента процента им е почти 50 на 100 от запитаните. А в съотношение дали мъже или жени желаят да се трудят повече в чужбина от статистиката става ясно, че е много малка разликата в полза на мъжете.
Казвам, че данните от проучванията са тревожни и будят въпроси, тъй като Министерски съвет ежегодно вадят статистики, в които твърдят, че животът в България се подобрява, че безработицата намалява и хората живеят по- спокойно, а на практика излиза, че хората не са доволни от живота си в страната и имат намерения да имигрират в името на по- добър живот за себе си и децата им.
Всички сме на ясно , че социалната и икономическата среда не може да се подобри с магическа пръчка и трябва търпеливо да изчакаме и да дадем своя принос за икономическия просперитет на страната за да „берем плодовете” в по- късен период, но наистина е безсмислено да ни заблуждават с „голи” статистики и неверни твърдения по отношение на живота в страната, тъй като всеки си носи теглото и знае какво му коства за да си осигури въобще живот на родна земя.

За да се подобри животът на българина и той наистина да остане да живее в страната господата политици трябва да се захванат за здрава работа, а не само да голословят и да гонят собствения си интерес, тъй като докато това не се случи българите ще следват неотлъчно максимата „ далеч от родината за да я обикнеш”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар