сряда, 1 юли 2015 г.

Сезонният „износ” на българи в чужбина



С настъпването на пролетта и приближаването на лятото възниква и нуждата от сезонни работници. Над десет са европейските държави, които  вече набират сезонни работници за работа в чужбина, сред които се открояват Гърция, Малта, Португалия, Германия, Дания, Швеция и Литва.
Десетки  души ще заминат за Португалия да берат сезонните плодове. За подобна селскостопанска работа, но в Испания, кандидатстват още стотици българи. Всяка работа в чужбина обаче има своите изисквания. За някои дейности задължително се изисква опит на същата или подобна позиция, а за други длъжности предимство се явява владеенето на поне един западен език.
Агенцията по заетостта е официалният посредник на българските граждани за намиране на сезонна работа в чужбина. Разбира се има много други агенции и компании, които са се заели с предлагането на свободни работни позииции за сезона в чужбина. Дейността на повечето от тях е абсолютно легална и гражданите могат да се чувстват спокойни заминавайки с помощта на такава агенция за подбор на кадри.
Български работници се вече се търсят в повечето европейски държави. Освен в Европа обаче, през лятото хиляди  млади българиски студенти се очаква да се трудят и отвъд океана, като на есен се очаква да се завърнат за започването на новата учебна година.
Първите студенти вече са заминали тъй като там сезонът започва от май. Заплащането е на час и се очаква да получават средно по около 100 долара дневно.Обичайно се избира работно място в един от седемте наложили си като работна дестинация щати. Едни от най-пренаселените градове с български студенти са Кейп Код, Ню Йорк и др.Както за сезонна работа, така и за  студентски бригади в чужбина свободни места все още има, тъй като сезона някъде продължава чак до октомври месец.
 В бюрата по труда, както и в частните посреднически агенции има обявени и свободни постоянни работни позиции в чужбина, а не само сезонни такива. Някои от тях са камериерка в Гърция, ай ти специалисти за Малта, както и медицински персонал в Англия, като заплащането в пъти надвишава това за същата позиция в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар